Victorie pentru echipa lui Ilan Șor la Curtea Constituțională. Magistrații au declarat neconstituționale modificările operate la Codul Electoral de către majoritatea parlamentară PAS, care limitează dreptul a sute de cetățeni de a candida la alegeri. Sesizarea a fost depusă de deputații Marina Tauber, Denis Ulanov, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu, solicitând examinarea constituționalității Legii 280 din 4 octombrie 2023.
„CC declară neconstituțională Legea 280 din 4 octombrie 2023 pentru modificarea operate la Codului electoral. Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, a declarat președintele CC, Domnica Manole.
Politicianul Ilan Șor a salutat decizia Curții și a vorbit în context despre legitimitatea alegerilor locale din 2023, care s-au desfășurat fără participarea a sute de candidați cu șanse reale de câștig, în urma modificărilor operate la Codul electoral de PAS, declarate neconstituționale abia acum.
„Curtea Constituțională a țării a adoptat o hotărâre prin care a anulat amendamentele ilegale și antidemocratice ce lipseau reprezentanții partidului „ȘOR” de posibilitatea de a participa la alegeri. Această hotărâre nu numai că restabilește drepturile anumitor persoane, dar pune sub semnul întrebării și legitimitatea alegerilor trecute. Le sunt recunoscător deputaților noștri Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, precum și juriștilor și avocaților noștri pentru profesionalismul, curajul și determinarea de a lupta pentru drepturile și libertățile tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a scris pe Facebook liderul partidului politic „ȘOR”.
Deputatul Marina Tauber, care este unul dintre autorii sesizării depuse la Curtea Constituțională, a atras atenția că hotărârea Curții Constituționale este întârziată.
„Mă gândesc la membrii “speciali” ai Consiliului Electoral de Circumscripție Bălți, care au încălcat în mod deliberat Constituția Republicii Moldova, eliminându-mă de la alegerile din anul trecut, la îndemnul unei isterice și narcomane din Chișinău. Într-un stat normal, legal, aceste persoane ar fi fost demise demult din funcție și și-ar fi ispășit pedeapsa în vreo colonie din Republica Moldova. Dar credem că un asemenea viitor încă îi mai așteaptă, iar noi, din partea noastră, vom face tot posibilul ca acesta să vină cât mai curând. Încă o dată, îi felicit pe toți bălțenii și cetățenii țării noastre pentru marea victorie, care a demonstrat că actuala guvernare încalcă deliberat Constituția. Poate că acest lucru se datorează faptului că pentru ei Constituția altor țări pare mai apropiată decât a noastră, cea moldovenească”, a declarat Marina Tauber.
Și ceilalți deputați din fracțiunea partidului „ȘOR”, autori ai sesizării, au menționat că victoria de la Curtea Constituțională reprezintă începutul procesului de reîntoarcere a țării în albia constituționalității.
„Felicit întreg poporul Republicii Moldova pentru faptul că dreptatea a triumfat. CC a luat o decizie corectă și a declarat neconstituțională legea prin care dreptul a sute de candidați de a participa la alegeri a fost încălcat. Acesta nu este sfârșitul, ci doar începutul restabilirii dreptății. Sperăm că vom reuși să readucem țara în câmpul constituțional și de drept”, a menționat parlamentarul Vadim Fotescu.
„Echipa ȘOR a obținut o importantă victorie politică și juridică: a reușit să obțină anularea interdicției neconstituționale de a candida la funcția de deputat la toate nivelurile, de a ocupa funcții publice și de a candida la funcții elective în cadrul administrației publice locale. Am depus multă muncă pentru a convinge Curtea Constituțională să ia o hotărâre legală. Este foarte important pentru noi să readucem statul în câmpul legal. Vom continua să apărăm drepturile și interesele cetățenilor noștri”, a declarat deputatul Denis Ulanov.
La rândul său, legislatoarea Reghina Apostolova a menționat că Înalta Curte a anulat, de fapt, o interdicție nedreaptă și care subminează fundamentele democrației, precum și restrânge în mod nejustificat dreptul legal al oamenilor de a participa la viața politică a țării.
,,În spatele acestei decizii a Curții se află munca grea a întregii noastre echipe unite a Partidului “ȘOR”. Și marele sprijin al cetățenilor Republicii Moldova. Suntem cu toții foarte recunoscători pentru aceasta! Am făcut un pas spre alegeri corecte și oneste, spre construirea unui stat de drept. Noi continuăm să apărăm interesele poporului Republicii Moldova și suntem gata să o facem în condițiile unei competiții politice corecte. Suntem siguri de victorie!”, a spus deputatul.
Parlamentarul Petru Jardan consideră că hotărârea Curții Constituționale nu poate restabili dreptul de a fi ales a sutelor de candidați care au fost excluși abuziv din alegerile locale.
„Acești candidați se îndreptau spre victorie la alegerile trecute și care ar fi putut aduce multe beneficii alegătorilor lor. Noi continuăm lupta noastră onestă pentru drepturile cetățenilor Republicii Moldova. Iar această hotărâre este una dintre victoriile echipei noastre în restabilirea statului de drept și a legalității în Moldova. Vă mulțumim foarte mult, prieteni, pentru susținerea și încrederea în noi!”, a spus Petru Jardan.
Aureliu Colenco, avocat din partea apărării a menționat că decizia CC este una previzibilă și justă.
„Noi considerăm că astăzi CC a adoptat o decizie care respectă toate normele de drept, Constituția și normele practicii europene și ale Comisiei de la Veneția”, a spus el.
Argumentele apărării în favoarea declarării neconstituționalității acestei Legi au fost multiple. Avocatul Aureliu Colenco a menționat că Legea a fost adoptată de Parlament cu numeroase abateri de la legislație, care încalcă normele constituționale, iar acest lucru demonstrează caracterul neconstituțional al legii.
„Parlamentul a adoptat aceste amendamente în regim de urgență, în două lecturi simultane. În același timp, deputații nu au putut introduce amendamentele lor la proiect. Votul a avut loc după ora 16:00. În plus, președintele a promulgat aceste amendamente în aceeași zi, în ziua votului în Parlament. În același timp, președinta nu se afla în țară în acel moment, ea fiind în Portugalia. În același timp, promulgarea a fost făcută în afara țării, fără semnătură fizică și după ora 17:00 – când instituțiile de stat își încheie oficial ziua de lucru”, a spus apărătorul.
Iar avocatul britanic Shaul David Brasil susține că proiectul de lege a trecut în grabă prin Parlament, fără consultări sau dezbateri cu opoziția. Chiar a doua zi după ce legea a fost adoptată, Promo-LEX a denunțat modul pripit în care documentul a trecut de aprobarea în Parlament, cu puțin timp înainte de alegerile locale.
„Privarea unui deputat de dreptul la propuneri, amendamente și inițiativă legislativă poate fi un motiv pentru a declara un proiect de lege neconstituțional. Legea a fost adoptată, dezbătută și promulgată în mai puțin de 24 de ore”, a spus avocatul internațional.
Amintim că deputații echipei lui Ilan Șor s-au adresat de mai multe ori la CC, solicitând urgentarea examinării sesizării, prin care, au fost contestate ultimele modificări operate la Codul electoral și în rezultatul cărora, sute de oameni au fost privați de dreptul de a candida. Sesizările au fost depuse atât înainte de alegerile locale generale din toamna anului trecut, cât și după încheierea acestora. Cu toate acestea, Înalta Curte nu sa grăbit să emită o hotărâre în acest sens.
Restricțiile de a candida au fost reintroduse de majoritatea parlamentară (PAS) în Parlament, cu o viteză nemaipomenită. Într-o singură zi, proiectul a fost înregistrat și votat în două lecturi, promulgat și publicat.
Lista persoanelor cărora li se aplică interdicția de a candida la alegeri este întocmită de Serviciul de Informații și Securitate și organele procuraturii. Reprezentanții echipei lui Ilan Șor, vizați de această modificare, susțin că odată cu adoptarea acestei Legi controversate, au fost încălcate zeci de norme constituționale și standarde internaționale în materie electorală.
Totodată, a fost încălcată grav procedura de legiferare, au fost ignorate concluziile Curții Constituționale și ultimului aviz al Comisiei de la Veneția, care a criticat dur impunerea unor restricții în ceea ce privește dreptul de a fi ales, în baza unor criterii subiective, netransparente și neproporționale. Prin aceste modificări, din nou, este sfidat principiul constituțional al suveranității poporului și a dreptului fundamental, garantat de Constituție, de a fi ales, precum și jurisprudența CEDO.