Cabinetul de miniștri al Republicii Moldova a aprobat lichidarea a șase școli de tip internat pentru copii, la propunerea Ministerului Educației. Motivația oficială pentru această decizie este crezul că reintegrarea copiilor în familiile lor va aduce beneficii.
Potrivit proiectului, lichidarea acestor instituții va duce la economii de peste 5,5 milioane de lei.
Instituția de Tip Internat din Cărpineni, Hîncești și-a sistat activitatea în luna iunie 2021. Ultimii 10 copii care au rămas în această școală au fost repartizați în trei familii de asistență parentală profesionistă.
În anul de studii 2018-2019, instituţia din or. Străşeni a funcționat la capacitate minimă, din numărul de 540 de locuri disponibile fiind ocupate doar 33 de locuri. Din cei 33 de elevi, nouă au absolvit, iar alții 24 au fost plasați sun tutelă sau au fost trimiși în familii de asistență parentală.
În 2020, în Școala-Internat Specială pentru Copii Hipoacuzici din Hârbovăț, se aflau 19 copii. Dintre aceștia patru au absolvit clasa a nouă, iar 15 au fost transmiși în familiile biologice unde și-au continuat studiile.
La capacitate minimă a activat și Școala-Internat Specială pentru Copii Orbi și Slab Văzători din Bălți. Aici din cele 150 de locuri disponibile, erau ocupate doar 14. Majoritatea copiilor au fost luați de familiile biologice.
La sfârșitul anului școlar 2021, Școala-Internat Auxiliară din Congaz, UTA Găgăuzia avea 15 elevi. Toți copiii au fost integrați în familii biologice.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a subliniat că procesul de dezinstitutionalizare a fost o prioritate și că relocarea copiilor în familii este considerată mai benefică. Premierul Dorin Recean a salutat decizia și a solicitat susținerea proiectului.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerul Educației, în R. Moldova sunt cinci școli pentru copii cu deficiențe senzoriale și opt școli internat auxiliare.
Transmite nordnews.md