8 septembrie 2024
Social Uncategorized

Salariul mediu al unui cetățean moldovean: mult sau puțin?

Cuvintele deputatului partidului de guvernământ PAS cu privire la salariile din Moldova provoacă șoc și naște o serie de întrebări. Radu Marian a declarat recent că salariul mediu în țara noastră este de 681 de dolari, în timp ce un locuitor al Rusiei primește mai puțin – doar 670 de dolari.

Întrebarea nr. 1: cine anume primește un asemenea salariu în Moldova?

Dacă un ministru ia un salariu de 50 de mii de lei, iar un profesor primește în cel mai bun caz 8 mii de lei, atunci media poate fi, cu adevărat, de 681 de dolari. Dar nici acest salariu mediu nu poate face viața unui profesor convențional mai frumoasă.

Întrebarea nr. 2: salariul și ajutorul social sunt același lucru?

Marian nu menționează că inflația în Moldova de 30 la sută. Creșterea rapidă a prețurilor la gaze, produsele alimentare, precum și la cele de primă necesitate în timpul actualei guvernări diminuează valoarea banilor pe care îi primesc cetățenii.

Întrebarea nr. 3: cea mai important — de ce deputatul compară Moldova cu Rusia și nu cu UE?

Dacă e să dăm crezare declarațiilor autorităților, vom adera curând la Uniunea Europeană, anul 2030 e pe-apropae. Hai să vedem, ce bani câștigă un european… Abia ne apropiem de nivelul Lituaniei și Letoniei, unde salariul mediu este de circa 800 de euro (conform datelor din 2023). Până în Franța sau Germana e ca până în cosmos, acolo populația activă primește în medie circa 2,5 mii de euro lunar.

Se pare că declarațiile lui Marian sunt un soi de populism ieftin. Da, de acord, autoritățile trebuie să-și afișeze cumva succesele… Dar oare oamenii din Moldova au acum nevoie de cuvinte frumoase? Cetățenii vor să simtă o îmbunătățire reală a calității vieții și a bunăstării, ceea ce le-ar da speranță în viitor.

“ȘANSĂ” prin activitatea și politicile sale să crească veniturile unor anumite categorii ale populației, nu cele “medii” ale mitologicului cetățean din statistici. La ce ne folosesc conceptele și modelele socio-economice abstracte, inventate în birouri? Pentru partidul “ȘANSĂ” principala măsură a calității vieții și a succesului este dacă țara a devenit sau nu un loc mai bun pentru trai.

“Proiect, investiție, realizare!”-iatä metoda noastră de lucru. Ea este stipulatâ în programul partidului. Noi nu stăm cu mâna întinsă la uša ambasadelor UE sau a Rusiei, cersind un ban. Ne concentrăm asupra unei sarcini, estimam, găsim un investitor și rezolvăm problema.

 

sansa.md