20 iulie 2024
Social

Primarul de Orhei reacționează la majorarea tarifului la apă: “Primăria nu stabilește tarifele la utilități”

Primarul Tatiana Cociu a reacționat ferm la majorarea tarifului la apă în municipiul Orhei, clarificând faptul că Primăria nu are competențe de a stabili tarife la utilități, aceste atribuții fiind exclusiv în responsabilitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

În același timp, primarul a subliniat faptul că Primăria Orhei oferă sprijin constant populației, compensând 50% din primele 4 metri cubi de apă consumați în fiecare lună.

“Această măsură a fost introdusă încă în 2015, de când la conducerea Orheiului a venit echipa lui Ilan Șor, și este respectată și în prezent. Mai mult, Consiliul municipal Orhei a oferit de câteva ori sprijin financiar Regiei „Apă-Canal Orhei”, pentru că tariful la apă nu a suferit majorări din anul 2013, când a fost fixat la nivelul de 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub”, a mai spus ea.

Tatiana Cociu a subliniat importanța acestui sprijin pentru asigurarea furnizării serviciilor vitale pentru populație și a asigurat comunitatea că va continua să ofere transparență în procesul de luare a deciziilor și să răspundă la întrebările legate de gestionarea problemelor din municipiul Orhei.

“Faptul că a fost majorat salariul minim pe economie – de la 1400 de lei în 2013, până la 4000 de lei în 2023, a pus o povară pe umerii „Regiei Apă-Canal Orhei”, care a fost nevoită să plătească salarii mai mari angajaților. Una peste alta, inflația în sectorul energetic de peste 100% a pus la pământ practic întreprinderea, întrucât au crescut semnificativ costurile operaționale. Fără ajutorul Consiliului municipal, Regia nu ar fi supraviețuit. Iar acest lucru ar fi pus în pericol furnizarea serviciilor vitale pentru populație – precum apa și canalizarea”, a amintit primarul.

Sursa: https://t.me/taniacociu