20 septembrie 2024
Opinii

Opinie: Guvernarea favorizează Mitropolia Basarabiei

Guvernarea favorizează Mitropolia Basarabiei. De această părere este sociologul Octavian Racu. Potrivit lui, asta se întâmplă deoarece politicienii aspiră spre relații preferențiale din partea Bucureștiului.

OCTAVIAN RACU, sociolog: Vedem din contacte că guvernarea favorizează Mitropolia Basarabiei. Aceleași contacte pe care le-a avut președintele Parlamentului cu patriarhia română. Probabil pentru că-și doresc relații preferențiale cu factorii de la București. Și fac un anumit serviciu. Există un suport pentru mitropolia Basarabiei, inclusiv prin oferirea unui nou sediu, prin alte aspecte. Dar trebuie să spunem că nu există la moment un război al clasei politice împotriva mitropoliei Moldovei.

De aceeași părere este și protopopul de Orhei Iulian Rață.

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei: Se vede o cochetare foarte evidentă a Mitropoliei Basarabiei cu autoritățile actuale. Nu trebuie uitat nici de faptul că domnul Recean a fost în repetate rânduri la Patriarhul Daniel și a avut câteva vizite acolo.

Totuși, arhidiaconul Constantin Olariu, reprezentant al Mitropoliei Basarabiei afirmă că nu consideră aceste acțiuni drept favoruri, ci un mod echilibrat de gestionare a situației.

CONSTANTIN OLARIU, arhidiacon: Până nu demult Mitropolia Basarabiei nu era invitată la niciun eveniment public. Iar acum când a început să fie invitată, se interpretează că ar fi favorizată. Eu cred că acesta este un mod echilibrat de gestionare a situației. Și vă spun din interiorul administrației, Mitropolia Basarabiei nu a avut nici o cea mai mică favoare din partea guvernării actuale, decât faptul că este dispusă să poarte anumite discuții, să organizeze unele întâlniri.

Amintim că după divergențele iscate între cele două mitropolii, iscate din cauza unei scrisori semnată de mitropolitul Vladimir, adresată patriarhului rus Kiril, Maia Sandu, a venit cu un comentariu.

„Este important pentru enoriașii noștri și așa cum simțim noi că vrem pace, că hotarele tuturor țărilor trebuie să fie respectate, biserica nu poate să stea de o parte și să se facă că nu vede ce se întâmplă. Scrisoarea Mitropolitului Vladimir, pentru mine, a însemnat o apropiere de realitate. Noi trebuie să fim împreună, inclusiv biserica, pentru binele țării și al oamenilor. Binele nostru este pacea, posibilitatea să îmbunătățim traiul”, a declarat șefa statului.