Natalia Parasca, președinta Partidului „Renaștere”, critică dur planurile autorităților moldovenești de „a tăia și reduce” domeniul sănătății.
Conform spuselor acesteia, Ministerul Sănătății își dorește înlocuirea spitalelor raionale cu mai multe spitale regionale, iar maternitățile vor dispărea chiar și din raioane. Aceste măsuri ar putea duce la o distribuire inechitabilă a serviciilor medicale de calitate.
Natalia Parasca a menționat pe pagina sa că în prezent, sistemul de sănătate al Republicii Moldova se confruntă cu o criză profundă, caracterizată de absența a peste o mie de medici de familie și specialiști, cu vârsta medie a medicilor care depășește 55 de ani. Mai mult, aceasta susține că situația este deosebit de complicată în zonele rurale, unde multe spitale raionale nu dispun de medici specializați esențiali, precum traumatologi, oftalmologi sau cardiologi.
„Autoritățile au un singur răspuns la toate provocările – a tăia și a reduce. Conform planului Ministerului Sănătăţii, în locul spitalelor raionale vor apărea mai multe spitale regionale. Iar în raioane nu vor rămîne nici măcar maternități. Dar noi vrem oare să trăim într-o țară în care medicina de înaltă calitate va fi disponibilă doar pentru cei aleși? În instituțiile medicale din țara noastră lipsesc peste o mie de medici de familie și specialiști de specialitate. Iar vîrsta medie a medicilor a depășit deja 55 de ani. Ca de obicei, situația deosebit de complicată este în raioane. În multe spitale raionale nu există nici un (!) traumatolog, oftalmolog, cardiolog sau specialist în multe alte domenii solicitate”, a scris aceasta pe pagina sa oficială.
De asemenea, președinta partidului „Renaștere” s-a arătat indignată că locuitorii din raioanele precum Taraclia vor fi nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru tratamente specializate, deoarece spitalele locale nu dispun de personal calificat.
În plus, măsura închiderii Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă din Chișinău ridică semne de întrebare cu privire la prioritățile autorităților în gestionarea crizei sanitare.
Lidera partidului de opoziție susține că autoritățile nu abordează cu seriozitate problema deficitului de personal și a migrației medicilor în străinătate.
„Dacă, Doamne ferește, un locuitor din Taraclia își va frînge piciorul, va fi trimis la tratament la 100 de kilometri pînă la Cantemir, pentru că în spitalul raional Taraclia nu există medic traumatolog. Și aceasta este realitatea tristă în care suntem nevoiți să trăim. Optimizarea a ajuns și la Chișinău. Închiderea Spitalului de Boli Infecțioase Toma Chorba este doar prima rîndunică! Autoritățile sunt puțin preocupate de problema deficitului de personal. Statul investește sume enorme de bani în învățămîntul unui student la medicină, pentru ca apoi acesta să fie cu ușurință lăsat să plece în străinătate. Putem să-i acuzăm pe tinerii medici care s-au săturat să numere bănuții pînă la salariu și au ales oferte mai bune în România sau în alte țări? Și nu ar fi mai bine să le oferim tinerilor specialiști ceea de ce au nevoie – un credit ipotecar accesibil, bonusuri la locul de muncă și respect pentru munca lor?”, a subliniat Parasca.
La final, tânăra politiciană s-a întrebat retoric dacă cetățenii își doresc să trăiască într-o țară în care accesul la servicii medicale de înaltă calitate să fie rezervat doar pentru cei privilegiați?
„Sistemul sănătății publice al Republicii Moldova se află într-o criză profundă și de la an la an situația nu face decît să se înrăutățească. Autoritățile au un singur răspuns la toate provocările – a tăia și a reduce. Conform planului Ministerului Sănătăţii, în locul spitalelor raionale vor apărea mai multe spitale regionale. Iar în raioane nu vor rămîne nici măcar maternități. Dar noi vrem oare să trăim într-o țară în care medicina de înaltă calitate va fi disponibilă doar pentru cei aleși?”, a concluzionat retoric președinta partidului „Renaștere”
Transmite sinteza.org.