Uniunea Europeană tocmai a confirmat că aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar nu se va produce pentru ochi frumoși sau declarații siropoase”, iar „procesul de aderare va fi condiționat strict de respectarea statului de drept, independența justiției și lupta împotriva corupției”. Este opinia exprimată de către președintele PSD România în R.Moldova, Iurie Ciocan, care face trimitere la document al Comisiei Europene care indică despre faptul că în cazul în care puterea de la Chișinău nu va respecta condiționalitățile cu privire la reforma justiției și respectarea drepturilor fundamentale, negocierile de aderare ar putea fi blocate.
„Uniunea Europeană tocmai a confirmat că aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar nu se va produce pentru ochi frumoși sau declarații siropoase. (…) E limpede ce înseamnă acest lucru: Uniunea Europeană revine la normalitate în raport cu R.Moldova. Luna de miere dintre Bruxelles și Chișinău a luat sfârșit, iar guvernarea PAS va trebui să demonstreze prin fapte, nu prin vorbe goale, că justiția este independentă și că este respectat statul de drept.
Ciocan scrie că poziția Comisiei Europene pune la „grea încercare puterea politică de la Chișinău.
„De acum înainte îi va fi extrem de greu să vândă iluzii că totul merge strună. Reforma justiției, bună guvernare, respectarea drepturilor fundamentale, separația puterilor și chestiunile legate de reforma administrației publice locale vor deveni criteriile care vor sta la baza evaluării performanțelor și avansarea ulterioară pe calea aderării la UE. Semnalele sunt clare, zarurile au fost aruncate, iar PAS trebuie să înțeleagă un lucru extrem de important: sprijinul UE nu va mai fi pentru o guvernare care va vorbi frumos despre valorile europene, ci pentru o guvernare care va respecta întocmai aceste valori”, a mai scris Ciocan.
Amintim că negocierile Ucrainei și ale R. Moldova cu UE sunt puse sub supraveghere specială a respectării statului de drept, conform unui document trimis de Bruxelles în 12 martie capitalelor europene. În Comisia Europeană se spune că s-a învățat din greșelile trecutului, anume recentele probleme avute cu Polonia, Ungaria și România. Documentul confidențial al Comisiei, văzut de RFI, conține linii directoare pentru negocierile privind aderarea Ucrainei și a Moldovei la UE.
Este vorba despre așa-numitul „cadru de negociere”, de fapt un mandat pe care Comisia Europeană trebuie să-l obțină de la statele membre UE și care include o descriere a principiilor, procedurilor și organizării negocierilor. Un domeniu de negociere are o prioritate deosebită: acesta este primul supercluster, numit „Fundamentals” – va fi primul negociat, dar se va închide ultimul.
Sunt cuprinse aici aspecte legate de independența justiției și lupta împotriva corupției, drepturile fundamentale (drepturile minorităților), instituțiile democratice (organizarea separației puterilor) și chestiuni legate de reformă a administrației publice.