“Pentru prima dată în cele peste trei decenii de la proclamarea Independenței, în Republica Moldova s-a desfășurat un scrutin electoral nedemocratic”. Este reacția politicianului și omului de afaceri Ilan Șor, în urma rezultatului alegerilor de duminică, 5 noiembrie. Potrivit lui, aceste alegeri nu reflectă deloc tabloul politic real.
„Nu este posibil să faci alegeri fără un concurent electoral, care să aibă cel puțin o treime din susținerea populației, și să vorbești despre faptul că ai organizat alegeri corecte și libere. Din motive neclare, site-ul CEC nu a fost accesibil. Pentru prima dată, foarte mult timp s-au numărat voturile. Foarte multe chestiuni stranii au fost la secțiile de votare. Noi constatăm un singur fapt, pentru prima dată, în cei 30 de ani de Independență, putem vorbi despre desfășurarea unor alegeri nedemocratice. Au fost diferite timpuri și guvernări, dar un astfel de haos nu și l-a permis încă nimeni”, a menționat Ilan Șor.
În pofida scoaterii din cursa electorală a Partidului „Șansă”, în ultima zi de campanie electorală, oamenii au reușit să se reorienteze, oferindu-și votul pentru candidații de rezervă susținuți de către Ilan Șor și echipa sa. Așadar, la Orhei și Taraclia, ei au obținut o victorie covârșitoare din primul tur, iar la Bălți, în turul doi, pentru postul de primar va lupta candidatul independent Arina Corșicova, susținută de echipa lui Ilan Șor.
„Vreau să le mulțumesc dragilor mei orheieni, care au reușit să se reorienteze în decurs de 24 de ore, și au votat pentru candidatul nostru – Tatiana Cociu. Vreau să le spun un mare mulțumesc și locuitorilor municipiului Bălți, careau votat pentru candidatul nostru de alternativă – Arina Corșicova, acolo va avea loc al doilea tur al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Le mulțumesc locuitorilor din Taraclia, care au evaluat după merite activitatea candidatului nostru Veaceslav Lupov și a întregii echipe a Partidului „ȘOR”, oferindu-i peste 90% dintre voturi”, a spus el.
Politicianul a catalogat situația din Republica Moldova ca fiind una critică, menționând că el și echipa lui vor lupta pentru victorie.
„Nu poate o șaică și un grup criminal să acapareze puterea în stat și să țină întreg poporul ostatic. De aceea, vom lupta până la capăt”, a spus Șor.
Amintim că, prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 3 noiembrie 2023, toți candidații Partidului Politic „Șansă” au fost excluși din alegeri, cu obligarea organelor electorale de a aplica ștampila „Retras” în toate buletinele de vot. Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a fost contestată imediat în instanța de judecată, iar potrivit legii, în acest caz, actul de anulare a înregistrării se consideră suspendat de drept și nu poate fi executat până la emiterea unei decizii definitive. În acest sens, Partidul Politic „Șansă”, a solicitat invalidarea alegerilor locale din 5 noiembrie.
Totodată, pe 5 noiembrie, Partidul Politic „Șansă” a depus în adresa Procuraturii Generale o plângere penală împotriva membrilor Comisei pentru Situații Excepționale, membrii Comisiei Electorale Centrale și membrii organelor electorale inferioare în legătură cu falsificarea și fraudarea masivă a alegerilor.
Astfel, potrivit plângerii, membrii acestor organe colective, prin eliminarea „abuzivă” din alegeri a tuturor candidaților Partidului Politic „Șansă”, s-ar face vinovați de comiterea infracțiunilor prevăzute de Codul Penal, în special: Art. 180 – împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral; Art. 1182 – falsificarea, prin orice mijloace a rezultatelor votării; Art. 327 – Abuzul de putere și Art. 328 – Excesul de putere.