4 octombrie 2024
Politică

Ilan Șor: ”A sosit timpul pentru bătălia decisivă. Vă dau cuvântul meu – vom învinge!”

„Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, cetățenii din Republica Moldova au asistat nu la alegeri, ci la numiri ale primarilor”- este constatarea făcută de către politicianul și omul de afaceri Ilan Șor. El menționează că, oamenilor li s-a furat fundamentul democrației – adică dreptul de a vota. În acest sens, Ilan Șor susține că întreaga țară nu mai poate tolera „să fie dată cu capul de asfalt”. Potrivit acestuia, începe o nouă eră a luptei politice, pe care Moldova nu a văzut-o încă.

„Am asistat la numiri și nu la alegeri de primari, candidați de la PAS, care este de fapt o grupare criminală și uzurpatoare. La fel ca și așa numiții aliați ai lor din opoziție. Dreptul de vot al oamenilor a fost furat. De la alegeri a fost scos un partid care avea cel puțin 1/3 din sprijinul întregii populații a Republicii Moldova, precum și sute de candidați independenți. Oamenii chiar credeau că aceste alegeri le vor oferi o șansă și sperau la viață nouă și frumoasă. Drept răspuns, actualul regim penal al PAS, condus de Sandu, le-a dat o palmă grea cetățenilor Republicii Moldova, luându-i de ureche și spunând: îi votați pe cei pe care îi vreau eu și nu pe cei pe care îi doriți voi”, declară Ilan Șor.

Politicianul susține că răbdarea sa a ajuns la final și nu va mai fi un credincios naiv în democrație și valori europene, dar va lupta pentru a proteja interesele cetățenilor într-un mod diferit de până acum.

„De mâine, începe o nouă eră a pregătirilor de alegeri. Promit că va fi ceva diferit, ceva ce nu s-a văzut încă în Moldova, o nouă politică, va fi o nouă mișcare, un nou plan de acțiune. Nu vom mai permite acestor ticăloși să ne oblige să votăm pentru cine le convine lor, și nu pe cel pe care îl dorim noi. Nu-i voi lăsa să trântească cu fața de asfalt întreaga țară, doar pentru ca unui drogat și stăpânei lui să îi fie bine”, a mai spus el.

Astfel, Ilan Șor menționează că începe o luptă decisivă, dar în cele din urmă, de câștigat va avea poporul. De aceea va face tot ce îi stă în putință pentru a apăra dreptul cetățenilor la un viitor fără dictatură.

„Băieți, a venit timpul unei lupte decisive. Vă dau cuvântul meu, noi vom învinge, orice ar fi, indiferent cât m-ar costa. Desigur, lupta va fi dură și grea, dar până la urmă eu cred într-o victorie completă și fără echivoc – o victorie pentru poporul Republicii Moldova. Nu exclud toate evoluțiile evenimentelor, calculez toate mișcările, dar în orice scenariu, învingători vor fi doar oamenii”, s-a arătat convins politicianul.

Ilan Șor a menționat că implementarea noului plan de acțiuni va începe mâine, deoarece oamenii nu mai intenționează să cedeze presiunilor din partea poliției care acționează la ordinele PAS.

„Nu exclud că va trebui să reînviem, sau mai bine zis să recreăm, mișcarea de protest, dar poliția nu ne va mai spune unde să stăm, unde să mergem și unde să ne așezăm. Noi nu suntem câini. Dacă va fi nevoie, noi vom veni și vom bloca Piața, vom sta acolo cinci zile, șapte zile, atât cât va fi nevoie – până când guvernarea nu va înțelege că nu mai e cazul  să ne mai dea cu fața de asfalt. Gata, începe o viață nouă. La luptă, tovarăși. A rămas exact un an”, a conchis el.

Menționăm că, observatorii internaționali de la OSCE, Consiliul Europei și Parlamentul European, care au monitorizat campania electorală și alegerile locale generale din Moldova, au prezentat un raport preliminar dur. Potrivit lor, Comisia guvernamentală pentru Situații Excepționale are competențe prea largi, prin care limitează libertatea de exprimare și se implică în procesul electoral.

Experții străini au mai spus că majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale au fost numiți de partidul de guvernare, ceea ce amenință imparțialitatea CEC-ului și că închiderea a șase canale de televiziune de opoziție înainte de alegeri este un pas disproporționat în raport cu încălcările invocate, iar acest lucru contravine legislației internaționale privind drepturile omului.

Misiunea comună de monitorizare a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și Parlamentului European a criticat decizia Comisiei pentru Situații Excepţionale, care cu două zile înainte de alegeri a exclus din cursa electorală toți candidații partidului “Şansă”.