8 septembrie 2024
Actualitate Economie

Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile

Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv la ședința din 1 februarie, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite Agora.

„Urmare a deciziilor adoptate de CSE, pe perioada țării de urgență au fost create mai multe mecanisme care au permis gestionarea eficientă a multor procese și domenii afectate de războiul din Ucraina. Prelungirea stării de urgență va permite utilizare acestora în continuare, cum ar fi aprovizionarea țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea securității în țară și atenuarea riscurilor la securitate anațională în contextul războiului hibrid”, a menționat ministra afacerilor interne, Ana Revenco.

Întrebată de prim-ministra Natalia Gavrilița de ce este necesară prelungirea stării de urgență, ministra Ana Revenco a invocat că războiul din Ucraina reprezintă o situație excepțională iar cadrul legal a fost gândit „pentru timp de pace”.

„Sunt situații excepționale, toate mecanismele, legile, instrucțiunile, actele normative, care reglementau procesele de trai în domeniul economiei, muncii, asistenței sociale, culturii, ordinii publice, au fost calibrate și gândite pe timp de pace, pentru situații de altă natură. Moldova fiind la frontieră cu un teritoriu declarat de război, suntem primii care simțim consecința complexă a acestui război, astfel încât calibrăm pe timp și  o perioadă temporară, actele normative care o să ne permită să intervenim rapid și eficient în cazuri neașteptate, astfel după ce se va finaliza acest război, anticipăm că și aceste crize ser vor opri, așa încât aceste mecanisme create prin deciziile CSE, nu vor mai fi folosite. Astăzi sunt luate pentru că au un caracter temporar, pentru a rezolva o problemă complexă, generată de războiul în Ucraina”, a explicat ministra.

Premierul Natalia Gavrilița a enumerat și câteva exemple, pentru care, în opinia sa, este nevoie de prelungirea stării de urgență.

„Prioritizăm intrarea păcurii prin Portul Giurgiulești pentru că în așa fel consumăm mai puțin gaze naturale, În perioada obișnuită nu am prioritiza un produs sau altul, sau ați dat exemplu referitor la migrație, avem acorduri internaționale, dar cn dovservăm niște fenoene de migrație ilegală intervenim cu o derogare temporară”, a afirmat Gavrilița.