8 septembrie 2024
Uncategorized

Fadei Nagacevschi: Mă întreb, dacă modul în care a acționat PAS este onest în raport cu Comisia de la Veneția?

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, este de părerea că guvernarea PAS nu a procedat onest față de Comisia de la Veneția, în cazul legii ce ii interzice foștilor membri PP Șor să participe la alegeri.

Fadei Nagacevschi se întreabă dacă decizia Curții Constituționale este o ”tentativă obraznică de fentare a Comisiei de la Veneția sau un joc obscur al guvernării sau haos și disperare?

Curtea Constituțională, a sistat procedura de examinare a sesizării unor deputați privind constituționalitatea amendamentelor la codul electoral și alte legi, ce interzic unor reprezentanți ai partidului declarat neconstituțional să candideze la funcții elective pentru o perioadă de 5 ani, pe motiv că nu au ajuns la o soluție comună pe fond. Voturile s-au împărțit 2 la 2 și procesul a fost sistat, iar problema a rămas nesoluționată, constată fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi.

Curtea nu și-a asumat să confirme pe fond legea aprobată de Parlament.
Domnica Manole, judecător al Curții Constituționale și membru al Comisiei de la Veneția din partea țării noastre nu a participat la ședința Curții.

Din datele publice, observăm că Președintele Parlamentului, Igor Grosu a solicitat avizul Comisiei de la Veneția pe marginea acestei legi încă la 24 iulie, după votarea ei în prima lectură de către PAS.

În cadrul sesiunii de toamnă (6-7 octombrie) Comisia de la Veneția ar urma să emită un aviz.

Parlamentul nu a mai așteptat avizul Comisiei și legea a fost votată în a două lectură la 31 iulie.

Curtea Constituțională de asemenea nu a așteptat avizul Comisiei și s-a grăbit să examineze constituționalitatea legii.

De ce?

De ce ceri avizul și nu îl aștepți? Ai aprobat legea fără să aștepți avizul Comisiei de la Veneția. E urgență. Ok. Este în vigoare legea. Nu implici Curtea pentru a obstrucționa Comisia de la Veneția.

De ce pui Curtea într-o lumină proastă și o grăbești să se expună?
Pot presupune,

Regula este, Comisia nu se expune acolo unde sunt soluții ale Curților Constituționale naționale.

Probabil, ăsta a și fost motivul examinării în grabă de către Curtea Constituțională a speței.

Nu este încredere în calitatea legii aprobate? Oricum s-a eșuat confirmarea ei pe fond de Curtea Constituțională.

Mă întreb, dacă modul în care a acționat PAS este onest în raport cu Comisia de la Veneția și cu standardele democratice, dacă mai contează aceste standarde pentru PAS.

Interesant cum va proceda Comisia de la Veneția.

Sau ai noștri guvernanți vor retrage solicitarea de aviz?, se mai întreabă Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi.