8 septembrie 2024
Actualitate Politică

Curtea Constituțională este îndemnată să nu mai tragă de timp și să examineze sesizarea depusă de către deputații echipei lui Ilan Șor cu privire la restricțiile de a candida

Deputații echipei lui Ilan Șor din Parlament au semnat și înaintat la Curtea Constituțională a Republicii Moldova un nou demers. Aceștia solicită urgentarea examinării sesizării aleșilor poporului cu referire la constituționalitatea Legii Nr. 280, prin care, Codul electoral a fost completat, fiind reintroduse restricții de a candida pentru un cerc larg de persoane.

Parlamentarii sunt de părere că această lege este una ilegală și abuzivă și încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor de a fi aleși și subminează statul de drept și democrația.

„Amintim că anterior, prevederi similare au fost declarate neconstituționale, iar Comisia de la Veneția a criticat dur aceste norme legale la ultimele două sesiuni.
Sesizarea se află în examinare deja mai mult de 3 luni și, cu regret, toate adresările anterioare, au rămas fără vreo reacție”, se arată în anunțul deputaților.

Aceștia sunt de părere că este imperativ să fie întreprinse acțiuni urgente, iar Curtea Constituțională să acționeze prompt și să soluționeze această problemă înainte ca termenul de depunere a unei sesizări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care expiră la data de 4 februarie 2024.

Echipa lui Ilan Șor promite că va depune toate eforturile pentru a apăra drepturile fundamentale ale cetățenilor de a fi aleși și pentru a proteja statul de drept și democrația.

Amintim că restricțiile de a participa la alegeri au fost reintroduse de majoritatea parlamentară (PAS) cu o viteză nemaipomenită. Într-o singură zi, proiectul a fost înregistrat și votat în două lecturi, promulgat și publicat. Lista persoanelor cărora li se aplică interdicția de a candida la alegeri a fost întocmită de Serviciul de Informații și Securitate și organele procuraturii.

Mai mulți juriști notorii au remarcat că la adoptarea acestei Legi controversate au fost neglijate zeci de norme constituționale și standarde internaționale în materie electorală. A fost încălcată grav procedura de legiferare, au fost ignorate concluziile Curții Constituționale și ultimului aviz al Comisiei de la Veneția, care a criticat dur impunerea unor restricții în ceea ce privește dreptul de a fi ales, în baza unor criterii subiective, netransparente și neproporționale. Aceste schimbări, în mod repetat, sfidează principiul constituțional al suveranității poporului și a dreptului fundamental, garantat de Constituție, de a fi ales, precum și jurisprudența CEDO.