8 septembrie 2024
Actualitate

Chișinăuienii, fără compensații: Victor Parlicov a convocat o ședință

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a convocat miercuri, 24 ianuarie, o ședință cu reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ANRE, întreprinderilor termoenergetice și experți în domeniu pentru a găsi soluții la cazurile în care unii consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi disproporționate pentru agentul termic.

Potrivit autorităților, cei prezenți la ședință au constatat că există mai mulți factori obiectivi care au generat asemenea situați, iar factorul principal se referă la faptul că Ion Ceban, în lipsa unei decizii a Consiliului municipal, a anulat plata compensațiilor în valoare de până la 40% din valoarea facturii pentru circa 26.000 de familii vulnerabile, transmite Știri.md.

„În iarna 2022 – 2023, consumatorii debranșați au primit din oficiu cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate energetică și compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru acoperirea costurilor legate de încălzirea spațiilor comune ale blocului. Urmare a schimbării mecanismului de compensare, în decembrie 2023, aceste compensații au fost alocate în conformitate cu categoria de vulnerabilitate atribuită și doar celor care s-au înregistrat pentru compensații”, se arată în anunțul Ministerul Energiei.

Autoritățile menționează că pentru cea mai mare parte din cazuri, gestionarii blocului locativ nu au informat corect întreprinderile termoenergetice privind situația reală din bloc și, astfel, unii consumatori au primit facturi ce nu reflectă realitatea.

„Chiar dacă Metodologia prevede posibilitatea ca gestionarii blocurilor locative să aplice propriile criterii de distribuire a costurilor între apartamente, acest instrument nu se aplică. Tariful aprobat de ANRE pentru energia termică în luna decembrie 2023 a fost mai mare decât în decembrie 2022 (3.267 lei/Gcal față de 2.854 lei/Gcal). Astfel, din cele 26.837 apartamente debranșate în Chișinău, circa 17.000 nu au primit anul acesta compensații pentru căldură din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice și la fel 4.570 – la Bălți”, se precizează autoritățile.

În cadrul ședinței, cei prezenți au constatat că nu există impedimente legale pentru achitarea compensațiilor din momentul înregistrării consumatorului în Sistemul Informațional Vulnerabilitatea Energetică. În același timp, cei care s-au înregistrat cu anumite erori ce nu au permis plata compensațiilor conform gradului de vulnerabilitate, se pot adresa la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru corectarea erorilor și recalcularea facturilor retroactiv.

„În acest sens s-a dispus ca întreprinderile din sectorul energetic să manifeste deschidere și să coopereze cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a corecta facturile greșite. Toți consumatorii care își încălzesc apartamentele cu surse alternative de încălzire sunt îndemnați să se înregistreze pe www.compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensațiile din partea Guvernului. Cei care se vor înregistra până la finele zilei de 25 ianuarie curent, vor putea beneficia de compensații și pentru luna ianuarie”, se mai arată în anunțul Ministerului Energiei.

Totodată, ministrul Energiei a cerut întreprinderilor din sector să îmbunătățească schimbul de date cu furnizorii de energie electrică, gaze naturale și gestionarii blocurilor locative pentru a asigura un grad de corectitudine mai mare în procesul de facturare, inclusiv pentru cei care au întreprins măsuri de izolare termică a apartamentelor.

De asemenea, întreprinderile din sector vor îmbunătăți mecanismul de informare a consumatorilor, inclusiv prin majorarea numărului de angajați ai centrelor de informare a consumatorilor.

„Gestionarii fondului locativ sunt îndemnați să-și facă meseria conștiincios și să contribuie la inspectarea apartamentelor debranșate pentru o facturare corectă și, după caz, aplicarea mecanismului propriu de distribuție a agentului termic între locatarii blocului. Pe termen mai lung, soluția este instalarea Punctelor Termice Individuale și schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în unul pe orizontală, cu contor individual la fiecare apartament, astfel încât să fie reglat autonom confortul termic și facturat consumul real. În acest sens, a fost format Centrul Național pentru Energie Durabilă, care va investi în eficiența energetică a sectorului rezidențial chiar începând cu acest an”, au conchis cei de la Ministerul Energiei.