Asociația Moldo-Americană de Logistică și Transport (AMALT) salută decizia autorităților de extindere a termenului de funcționare a parcului IT, extinderea genurilor de activitate eligibile, precum și constituirea Consiliului parcului IT.
Activitatea centrelor de intermediere telefonică, inclusiv bazate pe orice tehnologie/canal de comunicare cu clientul, ca parte a sectorului serviciilor de afaceri internaționale, înregistrează în ultimii ani evoluții impresionante. Potențialul acestui sector pentru Republica Moldova este unul enorm, atât la nivel de contribuție la economia țării, noi locuri de muncă bine plătite, cât și de noi oportunități de investiții pentru diaspora moldovenească.
Această inițiativă legislativă, votată în lectură finală este o recunoaștere a potențialului acestui sector și vine să încurajeze investițiile, atât locale, cât și cele străine.
“Deschiderea autorităților Republicii Moldova spre noi nișe de piață și crearea de noi oportunități pentru diaspora moldovenească de a investi acasă, sunt lucruri importante, care ne fac încrezători în viitorul țării noastre. Considerăm că această inițiativă este încă un pas important de apropiere dintre cetățenii moldoveni stabiliți în afara țării și Republica Moldova. Transferul de cunoștințe, creșterea atractivității economice a Republicii Moldova în fața investitorilor, noi oportunități pentru economia țării, noi locuri de muncă bine plătite și creșterea economiei, sunt lucruri care ne pot uni în jurul unui scop comun – prosperitatea și bunăstarea țării”, menționează reprezentanții Asociației AMALT.
Sectorul serviciilor, din care fac parte și serviciile de afaceri internaționale, deține cea mai mare pondere a economiei neobservate în PIB, de circa 10,8% sau peste 40,2% din economia neobservată estimată în 2021 de către statistica oficială. De asemenea, anumite servicii au devenit în ultimii ani adevărate platforme de creștere economică și atragere de investiții. Astfel, dezvoltarea sectorului serviciilor de externalizare, inclusiv susținerea startup-urilor din acest sector prin diferite mecanisme stimulatorii, este o practică pe larg răspândită în țările dezvoltate, fiind urmărite creșterea economică, sporirea productivității muncii, soluționarea problemelor sociale etc.
Asociația Moldo-Americană de Logistică și Transport – AMALT este o organizație neguvernamentală, apolitică și non-profit, ce reprezintă companiile moldo-americane, care activează în domeniul de logistică și transport. Asociația a fost fondată în vara anului 2022 de către reprezentanții a 5 companii de transport moldo-americane: Nova Lines; Taurus Auto Group; C1 Transportation; Schwarz Logistics și Hermes NVC Corp.
Scopul asociației este de a dezvolta sectorul serviciilor de logistică în transport și de a valorifica potențialul economic al acestuia la nivel național. De asemenea, asociația își propune să facă un transfer de cunoștințe, abilități și expertiză către instituțiile statului și alte instituții de profil.
Transmite sinteza.org