Sunt deja analize. Da e corect. Trebuie ca moneda de rezervă să reflecte relația comercială pe care țara o are.”
Așa a comentat guvernatorul BNM, Anca Dragu, intenția autorităților de a treace la euro ca monedă de referință, menționând că acest lucru este normal în condițiile în care în ultimii 15 ani crește ponderea comerțului cu UE a fost de la 30% la 64%, transmite Știri.md cu referire la Bani.md.
Potrivit ei, trebuie să avem o analiză cum se poate face acest lucru, de asemenea vorbim și de intervențiile în piața valutară care să se mute către euro, ceea ce ar putea duce la o îmbunătățire a pieței valutare, dar acest lucru este, în prezent, subiectul unei analize.
Economiștii susțin că e firesc să spune că euro a câștigat teren teren în R. Moldova. Or, preferinţa faţă de euro sau dolar este dictată de realitatea economică.
Dacă agenţii economici lucrează în euro, deci au deschidere către spaţiul european, reuşesc să exporte mai mult către vest, Atunci e firesc că euro va fi mai mult întrebat.
Ultimele date ale Biroului Național de Statistică relevă că ponderea exporturilor moldovenești în UE se ridică la 65,25% (Ianuarie – noiembrie 2023) – 2,4 miliarde de dolari.
În același timp, în 11 luni ale anului trecut, importurile din UE au avut o pondere de 48,5% – 3,8 miliarde de dolari.
În prezent, BNM are rezerve valutare în dolari SUA, euro, lire sterline și alte valute, însă ponderea cea mai mare este în dolari.